Svar eller hevn?

Dagbladet hevder i sin artikkel  Israel gikk til hevnangrep i natt både i tekst og overskrift at nattens angrep mot Gaza er «hevn». I ingressen på forsiden heter det «Israel bekrefter bakgrunnen for nattas flyangrep mot smuglertunneler i Gaza.» De tar Israel utsagn «Flyangrepet var et svar på tirsdagens angrep» og tolker det som hevn.

Det Dagbladet (og en rekke andre media og synsere) egentlig gjør, er å devaluere Israels legitime rett (og plikt) til å beskytte sine borgere, til en følelsesmessig sak som handler om hat. Hevn er gjerningene som utføres når man hater og gjør gjengjeld. Israel er et demokrati, og det israelske forsvar og den israelske regjering har, som i ethvert annet demokrati, plikt og rett til å stoppe angrep fra innbyggernes fiender.

Sagt i klartekst, fordi dette later til å være vanskelig: Når et demokrati blir angrepet med våpenmakt, blir ikke nødvendigvis en reaksjon at «jeg dreper noen av dine fordi du drepte noen av mine» – men en målrettet aksjon for å stoppe slike angrep i fremtiden i den grad det er mulig. Enten ved å eliminere menneskene som sto for ugjerningen, eller ved å eliminere infrastrukturen eller våpensystemene som forårsaket ugjerningen, eller begge deler. I dagliglivet kalles det selvforsvar.

Om den enkelte israeler hater palestinerne som har beskutt dem i åtte år, skal være usagt og opptil den enkelte. Men det blir for barnslig av Dagbladet å dra konflikten ned på dette nivået. Men det er tydeligvis der både Dagbladet og andre media er: i sandkassen. De synes å være helt blinde for at intet demokrati i lengden kan leve med at innbyggerne blir angrepet.

Reklamer

0 Responses to “Svar eller hevn?”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Nyeste kommentarer

tompratIsrael anklager?
Christian Pettersen på Israel anklager?
Svanhild Clementine på Det syng fyr Storegut
Reklamer

%d bloggere like this: